Aktualności i Prasa

Informacja prasowa - 2019/01/04

04/01/2019
Pichon Landivisiau

We are pleased to inform you that SAMSON Group acquires PICHON Industries. This will bring new perspectives for 2019!

Read the press release in PDF

Informacja prasowa - Viborg, 4 stycznia 2019

SAMSON GROUP przejmuje PICHON Industries

Dzisiaj, w piątek 4 stycznia 2019 roku, SAMSON GROUP przejmuje działalność PICHON Industries. PICHON Industries produkuje szeroką gamę wozów asenizacyjnych, osprzętu oraz rozrzutników obornika w dwóch zakładach: w Polsce oraz we Francji.

Lepsze ukierunkowanie na ochronę środowiska oraz konsolidacja branży

Dzięki zwiększonemu naciskowi na wykorzystanie nawozów naturalnych w całej Europie, rodzina Glerup stojąca za firmą SAMSON w Viborgu chce dalej rozwijać swoją firmę oraz stać się wiodącym graczem na ryku europejskim. Dzięki przejęciu PICHON Industries, SAMSON GROUP staje się największym europejskim producentem wozów asenizacyjnych. „Obie firmy bardzo dobrze się uzupełniają, zarówno pod względem produktów, zakładów produkcyjnych, jak i dystrybucji” mówi Lars Henriksen, dyrektor generalny SAMSON Agro.

Coraz większy nacisk na wykorzystanie nawozów naturalnych wymusza na producentach rozwój technologiczny. „Niewątpliwie przyspieszy to konsolidację wśród producentów ze względu na siłę finansową potrzebną dla wymaganego rozwoju produktów. Dzięki temu przejęciu SAMSON GROUP uzyskuje bardzo dobrą pozycję na przyszłość”. Mówi Pan Junker, prezes zarządu SAMSON GROUP.

Obie marki oraz ich portfolio produktów uzupełniają się w najlepszy możliwy sposób. Maszyny z fabryki w Viborgu są przeznaczone głównie dla przedsiębiorstw usługowych oraz dużych zakładów hodowlanych, z naciskiem na skuteczność i wydajność. Maszyny PICHON przeznaczone są przede wszystkim dla małych i średnich gospodarstw rolnych oraz średnich przedsiębiorstw usługowych. Firma PICHON produkuje wozy asenizacyjne o pojemnościach od 5 m3 do 30 m3 napełniane przy pomocy techniki próżniowej, podczas gdy produkty SAMSON zaczynają się od 16 m3 i osiągają do 35 m3 oraz napełniane są w oparciu o unikalną technikę wyrzutnika. Podobny obraz pojawia się po stronie rozrzutnika. Tutaj PICHON zaczyna się od 8 m3, podczas gdy nowo opracowana przez SAMSON seria US osiąga 40 m3.

Trzy zakłady w trzech krajach

Firma SAMSON od kilku lat zwiększa obroty, ilość oraz złożoność produktów, dlatego zakłady produkcyjne w Viborgu w przewidywalnej przyszłości będą musiały sprostać wyzwaniom w zakresie wydajności. Wraz z przejęciem fabryk PICHON Industries w Polsce oraz Francji, nadchodzące wyzwania w zakresie mocy produkcyjnych w Viborgu zostaną rozwiązane. Zarówno fabryka w Polsce, jak i we Francji mają wolne moce produkcyjne. Obie fabryki zostały zbudowane lub zmodernizowane w ostatnich latach. Cała fabryka we Francji ma zaledwie kilka lat. „Synergie i równowaga mocy produkcyjnych pomiędzy trzema fabrykami zostaną wykorzystane w nadchodzącym okresie” - mówi Lars Henriksen, dyrektor generalny SAMSON AGRO.

Produkt dla każdego

Dzięki produktom obu marek powstaje dawno niespotykana oferta. W przyszłości Grupa SAMSON będzie pełnowymiarowym producentem wozów asenizacyjnych, osprzętu oraz rozrzutników obornika, jak również mieszadeł dla wszystkich hodowców zwierząt gospodarskich oraz firm usługowych w Europie.